Vanaf 1 Juli 2021 wordt er rekening gehouden met de fundering bij een taxatierapport.

Huizen krijgen vanaf 1 Januari 2021 te maken met een funderingslabel. Het label moet het risico vaststellen op verzakking. Ben je een huiseigenaar, dan kan je de waarde van je huis potentieel zien dalen bij eventuele verkoop.

Vanaf volgend jaar moeten taxateurs in het rapport opnemen de kans op verzakking gebaseerd op het type fundering met een gradatie van A (minste risico) tot E (meeste risico), maar ook wordt rekening gehouden met de hoogte van het grondwater in de directe omgeving.

Het label moet zorgen voor transparantie, en is met name handig voor potentiële kopers, want het moeten vervangen van de fundering is een grote kostenpost. De kosten variëren tussen de € 800 euro tot € 1500 euro per m2.

Voorlopig hebben we een enorm tekort aan woningen, dus het directe effect zal wellicht meevallen in met name de grote steden. Wel kan het label leiden tot een beduidend lagere taxatiewaarde, waardoor een financiering wellicht ook geen doorgang kan vinden.

Volgens het laatste onderzoek van KCAF kampen gaat het hoofdzakelijk bij woningen die zijn gebouwd voor 1970, en zijn er volgens schattingen zo’n 7,7 miljoen woningen die mogelijk funderingsproblemen kunnen krijgen, waarbij er 250.000 woningen urgent door droogte en lage waterstanden of een houten fundering of palen hebben.

Heb je vragen over wat dit betekend voor jou voor de aankoop van je nieuwe huis?. We helpen je graag verder. Bel of mail ons gerust om een vrijblijvende afspraak te maken.