Welke vragen moet je stellen aan makelaar bij het kopen van een huis?

Welke vragen stel je aan de verkopende makelaar, om een goed beeld te krijgen van je potentiële nieuwe woning?

Laat je niet gek maken door de makelaar en blijf altijd kritisch. Daarnaast is het belangrijk antwoordt te krijgen op onderstaande vragen;

1. Waarom wordt de woning verkocht?
Veel reden zijn uitstekend uit te leggen *( scheiding / groter wonen etc. ), maar kan ook sprake zijn van overlast, of bv een wijziging in het bestemmingsplan.

2. Eventuele (verborgen) gebreken aan woning.
Uiteraard moet de makelaar alles eerlijk melden. Je hebt daarnaast als koper een onderzoek plicht en moet zelf de staat van het huis controleren. Dit kun je het beste laten doen door een bouwkundige keuring.

3. Verbouwingen & aanpassingen
Vraag altijd over er bonnen zijn ( eventueel ivm garantie ). Check daarnaast of dit is uitgevoerd door een erkend bedrijf of door de eigenaar zelf.

4. Belangstelling andere kopers
In deze markt komen vaak veel kopers af op de beschikbare woningen, en zal de woning waarschijnlijk snel kunnen worden verkocht.

5. Voorbehoud financiering
Om in deze markt kan het in je voordeel zijn het voorbehoud van de financiering te laten vallen *( informeer eerst bij je adviseur, want er kleeft een risico aan dat je geen huis hebt, maar wel 10% van de aankoopsom moet betalen wanneer je geen hypotheek krijgt. Tip; Wanneer je bv eigen geld/schenking kan inbrengen kan het interessant zijn het voorbehoud van financiering lager aan te vragen, zodat de verkopende makelaar er geruster op kan zijn dat de financiering doorgang kan vinden op moment dat er boven de vraagprijs wordt aangekocht

6. Controleer prijzen in de buurt
Ondanks dat er sprake kan zijn van vanaf prijzen in met name de grote steden, kun je via bv Funda huizen met elkaar vergelijken. Hou wel rekening met zaken als locatie, verschil in afwerking door bv een nieuwe keuken/ badkamer of zelfs dakkapel en uitbouw.

Maak snel een vrijblijvende afspraak en ervaar hoe de adviseurs van Woningkoopkracht je kunnen bijstaan in het spannende proces van een nieuw huis te kopen.

Download gratis het e-book – Checklist bezichtiging https://www.woningkoopkracht.nl/download-e-book/