Studieschuld verzwijgen voor je hypotheek?

Starters hebben al het al moeilijk genoeg een betaalbare woning te vinden binnen budget, en om die reden verzwijgt ruim 15% de studieschuld voor bij een hypotheekaanvraag.

De huidige toetsing is streng en vaak zijn de maandlasten die horen bij een studielening uitstekend betaalbaar.

De studielening wordt niet geregistreerd bij het BKR en daarnaast is voor studenten veel te makkelijk geld te lenen via DUO, en er staat in tegenstelling tot andere financiële producten staat er geen waarschuwing dat geld lenen geld kost.

Toetsing studieschuld
Bij een forse studieschuld kun je aanzienlijk minder lenen bij een hypotheekaanvraag. Geldverstrekkers gebruiken hierbij als uitgangspunt de oorspronkelijke studieschuld voor hun berekening ( ook als je de studieschuld al bijna helemaal hebt afgelost ).
Met invoering van het leenstelsel wordt de studieschuld voor 0,45% berekend bij een hypotheekaanvraag ( oude situatie was 0,75% ). Reden hiervoor is dat de terugbetaling van de studielening is verruimd van 15 jaar naar 30 jaar.

Tip!
Wanneer je tussentijds extra aflost kan de geldverstrekker rekening houden met het actuele saldo, waardoor je meer kan lenen.

Studieschuld niet vermelden
De Geldverstrekker controleert je bankafschriften om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Dat kun je voorkomen door de studielening ( tijdelijk ) stop te zetten waardoor deze niet zichtbaar is op de afschriften, maar dat kan nadelig uitpakken.
Wanneer je een hypotheek aanvraagt met NHG ( Nationale Hypotheek Garantie ), heeft dit als consequentie wanneer je je studieschuld niet vermeld. In geval dat je de hypotheek niet meer zou kunnen betalen en door financiële problemen je huis moet verkopen is de eventuele restschuld voor eigen rekening en kan je niet terugvallen op het vangnet van Nationale Hypotheek Garantie.

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies? Neem dan gerust contact met ons op.
Robbert-Jan van Ravenswaaij
Woningkoopkracht B.V.
088-0042000
info@woningkoopkracht.nl