Studieschuld verzwijgen voor je hypotheek wordt binnenkort moeilijker?

Wanneer je hypotheekverstrekker nu wil weten hoe hoog je studieschuld is, kan deze binnenkort vragen om een schuldverklaring van DUO. Hiermee kan de geldverstrekker zien wat je schuld is, waardoor het verzwijgen moeilijker zal gaan worden bij een hypotheekaanvraag.

Het voorstel aan de 2e kamer is dat DUO de systemen aanpast, zodat hypotheekverstrekkers makkelijker kunnen controleren of iemand een lening heeft bij DUO, en hoe hoog deze is.

Toetsing studieschuld
Bij een forse studieschuld kun je aanzienlijk minder lenen bij een hypotheekaanvraag. Geldverstrekkers gebruiken hierbij als uitgangspunt de oorspronkelijke studieschuld voor hun berekening ( ook als je de studieschuld al bijna helemaal hebt afgelost ).

Met invoering van het leenstelsel wordt de studieschuld voor 0,45% berekend bij een hypotheekaanvraag ( oude situatie was 0,75% ). Reden hiervoor is dat de terugbetaling van de studielening is verruimd van 15 jaar naar 30 jaar.
Studieschuld niet vermelden

De Geldverstrekker controleert je bankafschriften om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Dat kun je voorkomen door de studielening ( tijdelijk ) stop te zetten waardoor deze niet zichtbaar is op de afschriften, maar dat kan nadelig uitpakken.

Wanneer je een hypotheek aanvraagt met NHG ( Nationale Hypotheek Garantie ), heeft dit als consequentie wanneer je je studieschuld niet vermeld. In geval dat je de hypotheek niet meer zou kunnen betalen en door financiële problemen je huis moet verkopen is de eventuele restschuld voor eigen rekening en kan je niet terugvallen op het vangnet van Nationale Hypotheek Garantie.

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Robbert-Jan van Ravenswaaij
Woningkoopkracht B.V.
088-0042000
info@woningkoopkracht.nl