Je maandlasten verlagen 

Ook als je niet kunt oversluiten

Als je voorlopig nog vast zit aan je rentevaste periode is het voor jou waarschijnlijk niet voordelig om je hypotheek over te sluiten. De boeterente zal dan te hoog zijn. Wil je toch je maandlasten verlagen? De adviseurs van Woningkoopkracht lichten je graag voor over de mogelijkheden.

Rentebemiddeling

Boeterente wordt onderdeel van je nieuwe maandlasten

Boeterente wordt onderdeel van je nieuwe maandlasten Zijn de boeterente en andere kosten voor het oversluiten van je hypotheek te hoog om ineens te betalen, maar is de actuele rente toch fors lager dan jouw huidige hypotheekrente? Overweeg dan rentemiddeling. Bij rentemiddeling blijf je bij je huidige hypotheekverstrekker, maar spreken jullie een nieuwe rentevaste periode af. In die periode betaal je een rentepercentage dat het midden houdt tussen je huidige rente en de actuele marktrente. De boeterente wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage en daarmee uitgesmeerd over je nieuwe rentevaste periode. Daarmee kan je toch profiteren van de huidige historisch lage rente, zonder direct een hoog boetebedrag te moeten betalen. Wil jij weten of je met rentemiddeling kunt besparen op je huidige maandlasten? Neem dan contact op met Woningkoopkracht.

Vervroegd aflossen

Verlaag je maandlasten direct

Als je wel wat spaargeld hebt, maar dit niet voldoende is om je boeterente te betalen, kan je er ook voor kiezen om extra op je hypotheek af te lossen. De rente die je op je spaarrekening ontvangt is waarschijnlijk lager dan de hypotheekrente die je elke maand betaalt, dus aflossen kan een goede investering zijn. Je maandlasten gaan er ook direct mee omlaag.

Je mag elk kalenderjaar een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Meestal is dit een percentage van je hypotheek. De voorwaarden hiervoor vind je in de hypotheekvoorwaarden of de hypotheekakte.

Als je aflost ga je minder hypotheekrente betalen. Je kunt dus ook minder hypotheekrente aftrekken. Als je voorlopige teruggaaf ontvangt moet je die na de aflossing laten aanpassen, om te voorkomen dat je later weer iets moet terugbetalen aan de Belastingdienst.

Rentebemiddeling

Check regelmatig of de rente-opslag kan vervallen

Voor hoge hypotheken (hoger dan de waarde van je woning) waar nog maar weinig op is afgelost berekenen banken vaak een rente-opslag. Stijgt je woning in waarde? Of los je een deel van je hypotheek af? Dan kan de rente-opslag dalen of soms zelfs helemaal komen te vervallen.

Als de verhouding tussen je hypotheek en de waarde van je woning onder de 90% komt, kom je in een lagere risicoklasse. Dit kan al snel een aantal procentpunten schelen. Komt de verhouding onder de 65%, dan kan de rente nog verder dalen.

Hypotheekverstrekkers passen dit niet automatisch aan, je moet hier dus zelf alert op zijn. Elke hypotheekverstrekker hanteert bovendien andere voorwaarden. Ben je benieuwd of jouw rente-opslag omlaag kan? Neem dan contact op met Woningkoopkracht.

Heb je een vraag?

Of wil je een afspraak maken om je financiële mogelijkheden te bespreken?