Voor elke uitdaging een financiering
Transparant in wat we doen
Totale financiële ontzorging

Onderhoudskosten voor je huis: Wat moet je weten?

Onderhoudskosten voor je huis: Wat moet je weten?

Als trotse huiseigenaar draag je zelf de verantwoordelijkheid voor de onderhoudskosten van je woning. Veel van deze kosten zijn financieel beheersbaar, maar niet allemaal. Daarom is het verstandig om je klussen te plannen en een apart spaarpotje aan te leggen. Op die manier behoud je niet alleen het overzicht, maar beschik je ook over voldoende reserves voor grotere uitgaven.

 

Van schoonmaakwerk tot investeringen

Onderhoud aan je huis omvat onder andere het reinigen van de dakgoten en het opnieuw schilderen van het houtwerk. Het kan ook gaan om het vervangen van een rubberen ring in een lekkende kraan, een kapotte dakpan of het laten voegen van de gevel. Zelfs investeringen zoals een nieuwe cv-ketel, of warmtepomp behoren tot de onderhoudskosten.

 

Het belang van regelmatig cv-ketelonderhoud

Een aspect van onderhoud waar je rekening mee moet houden, is het jaarlijkse onderhoud van je cv-ketel. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat je verwarmingssysteem efficiënt werkt en om mogelijke problemen te voorkomen. Regelmatig cv-ketelonderhoud kan ook de levensduur van je ketel verlengen en zorgen voor een veilige werking.

 

Bescherming met een opstalverzekering

Naast het plannen van onderhoud is het ook belangrijk om je huis te beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen. Een opstalverzekering is hiervoor essentieel. Deze verzekering dekt schade aan de structuur en het gebouw van je huis, bijvoorbeeld bij brand, storm of wateroverlast. Het hebben van een opstalverzekering geeft je gemoedsrust, wetende dat je financieel beschermd bent tegen dergelijke gebeurtenissen.

 

Gemiddeld ongeveer €300 per maand, maar…

De kosten die je hiervoor moet maken, zijn afhankelijk van het type huis dat je bezit, de leeftijd ervan en de staat van onderhoud. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) gaat uit van een jaarlijkse kostenpost van ruim 1% van de woningwaarde. Bij een gemiddelde huizenprijs van €420.000 betekent dit dat je per jaar zo’n €4.200 kwijt bent aan onderhoudskosten, oftewel €350 per maand. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) moet je rekening houden met ongeveer €300 per maand.

 

Maar let op: dit zijn slechts gemiddelden! Voor een gloednieuw huis zullen de onderhoudskosten lager zijn, terwijl ze voor een woning uit de jaren ’30 van de vorige eeuw waarschijnlijk (veel) hoger uitvallen.

 

Welke klus wanneer?

Elk seizoen leent zich beter voor bepaalde klussen. In de zomer kun je bijvoorbeeld de buitenkozijnen schilderen, terwijl je dit niet snel zou doen tijdens de koudste maanden. Tijdens het hoogzomerseizoen zul je weinig bladeren in de dakgoten vinden. Om je hierbij te helpen, heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) een uitgebreide lijst met klussen per seizoen samengesteld. Dit is een handig hulpmiddel bij het opstellen van jouw onderhoudsplan!

 

Uitstellen is duurder

Zie je iets in je huis dat aangepakt moet worden, maar heb je er geen zin in? Bedenk dan dat uitstellen vaak tot ergere problemen leidt. Hoe langer je wacht, hoe duurder en tijdrovender de klus vaak wordt. Uiteindelijk zul je het toch moeten oplossen. Daarnaast kan een slecht onderhouden huis snel aan waarde verliezen.

 

Grote projecten

Verbouwingen, isolatieprojecten of de installatie van zonnepanelen vallen niet onder regulier onderhoud. Vaak zijn de kosten voor dergelijke grote projecten aanzienlijk hoger. Heb jij plannen in die richting? Wellicht kun je je hypotheek gebruiken om ze te realiseren. Er zijn ook andere oplossingen die interessant kunnen zijn, vooral als het gaat om verduurzaming, waarbij je de kosten afweegt tegen de voordelen.

 

Als trotse huiseigenaar sta je voor de keuze: zelf onderhoudswerkzaamheden uitvoeren of professionals inhuren (uitbesteden). Beide opties hebben hun voor- en nadelen die je helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

 

Voordelen van zelf onderhoud doen:

  Kostenbesparing: Door het zelf doen van onderhoudswerkzaamheden vermijd je de kosten van het inhuren van professionals. Hierdoor kun je geld besparen op je onderhoudsbudget.

  Flexibiliteit: Zelf klussen geeft je de vrijheid om het werk in je eigen tempo en op je eigen schema uit te voeren. Je kunt de klussen plannen op momenten die jou het beste uitkomen.

  Leerervaring: Het zelf uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden biedt de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren en je kennis van huisreparaties en -onderhoud uit te breiden.

  Trots en voldoening: Het voltooien van onderhoudstaken geeft een gevoel van trots en voldoening. Je ziet direct het resultaat van je inspanningen en voelt een gevoel van voldoening dat je zelf voor het onderhoud van je huis hebt gezorgd.

 

Nadelen van zelf onderhoud doen:

  Tijd en inspanning: Onderhoudswerkzaamheden vergen tijd en fysieke inspanning. Als je een druk schema hebt of niet handig bent met gereedschap, kan het zelf uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden een uitdaging zijn.

  Beperkte expertise: Je kunt mogelijk niet over de expertise en ervaring beschikken die professionele vakmensen hebben. Hierdoor loop je het risico dat het werk niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, wat op de lange termijn tot extra kosten kan leiden.

  Veiligheidsrisico’s: Sommige onderhoudswerkzaamheden kunnen gevaarlijk zijn als je niet over de juiste kennis en apparatuur beschikt. Hierbij kun je denken aan elektrische klussen, werken op grote hoogtes of werken met gevaarlijke stoffen.

  Garantie en verzekering: Als je zelf onderhoudswerkzaamheden uitvoert en er ontstaan problemen, kun je mogelijk geen aanspraak maken op garantie of verzekering. Professionele vakmensen bieden vaak garantie op hun werk, wat extra gemoedsrust kan bieden.

 

Voordelen van uitbesteden:

  Professionele expertise: Door het werk over te laten aan professionals, ben je verzekerd van hoogwaardige kwaliteit en vakmanschap. Ze hebben de kennis en ervaring om het onderhoud efficiënt en effectief uit te voeren.

  Tijdbesparing: Het uitbesteden van onderhoudswerkzaamheden bespaart je kostbare tijd. Je kunt je focussen op andere belangrijke zaken, terwijl de professionals het werk voor je doen.

  Verminderd risico: Professionals nemen verantwoordelijkheid voor de juiste uitvoering van het onderhoud. Mocht er toch iets misgaan, dan zijn zij vaak verzekerd en verantwoordelijk voor eventuele schade.

  Gemak en ontzorging: Door het werk uit te besteden, hoef je je geen zorgen te maken over het regelen van materialen, gereedschap of planning. Alles wordt voor je geregeld, waardoor je ontlast wordt.

 

Nadelen van uitbesteden:

  Kosten: Het inhuren van professionals brengt kosten met zich mee. Afhankelijk van de aard en omvang van het onderhoud, kunnen de kosten hoog zijn.

  Minder flexibiliteit: Je bent afhankelijk van de planning en beschikbaarheid van de professionals. Dit kan invloed hebben op de timing van het onderhoud.

  Gebrek aan directe controle: Als je het onderhoud uitbesteedt, heb je mogelijk minder directe controle over het proces en de uitvoering. Vertrouwen op de professional is daarom belangrijk.

  Afhankelijkheid van derden: Door het werk uit handen te geven, ben je afhankelijk van de betrouwbaarheid en kwaliteit van de gekozen professional. Het is essentieel om betrouwbare en gerenommeerde vakmensen te selecteren.

 

Of je nu kiest om het onderhoud zelf te doen of professionals in te huren, het is belangrijk om de voordelen en nadelen zorgvuldig af te wegen. Voor complexe taken of als je geen ervaring hebt, is het wellicht verstandig om een professional in te schakelen. Bij eenvoudig onderhoudswerk en als je handig bent, kun je kosten besparen door het zelf te doen. Neem altijd de veiligheid in acht en weeg de mogelijke risico’s af voordat je beslist.

 

Wil je meer weten over hypotheken, het berekenen van je maximale hypotheek en het aanvragen ervan? Als Erkend Financieel Adviseur, ook wel bekend als Erkend Hypotheekadviseur beschikken we over de expertise op het gebied van financiering met betrekking tot alles wat met jouw huis te maken heeft. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen.