Voor elke uitdaging een financiering
Transparant in wat we doen
Totale financiële ontzorging

Zo bouw je vermogen op met een koophuis

Wist je dat een koophuis een belegging is waarmee je bijna geen risico loopt? Daarom kan het interessant zijn de woning te gebruiken als vermogensopbouw voor bijvoorbeeld je pensioen. Wij leggen je uit hoe het kan werken. 

De aankoop van een woning levert meer op dan alleen woonplezier.

Op het moment dat je een huis aankoopt, beleg je met je geleend geld (een hypotheek). Ondanks dat de waarde van deze woning zowel kan stijgen als dalen, is het een redelijk veilige manier van beleggen. De hypotheekschuld van je woning betaal je over het algemeen binnen 30 jaar af. Indien de waarde van de woning daalt, is dit alleen een risico wanneer je de woning verkoopt voor een lager bedrag dan de hypotheekschuld op dat moment is. Echter, in de meeste gevallen wordt de woning op lange termijn alleen maar meer waard. En hiermee bouw jij een vermogen op. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken voor je pensioen.

Wat is het voordeel van kopen, ten opzichte van huren?

Het kopen van een huis kan een flinke hypotheekschuld met zich meebrengen, dit schrikt snel af. Je kunt er ook op een andere manier naar kijken. Bij een koopwoning is het zo dat deze op termijn volledig van jou kan zijn. Dit in tegenstelling tot een huurwoning. Maandelijks betaal je huur zonder daar waarde voor terug te krijgen. Daarnaast heb je jaarlijks te maken met huurverhogingen.

Heb je de hypotheek afgesloten na 1 januari 2013? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een hypotheekvorm waarbij een maandelijkse aflossing is ingebouwd. Dit betekent dat elke maand dat je een betaling voldoet, de maandelijkse hypotheekschuld daalt. Aan het einde van de rit heb je hiermee dan ook een flinke waarde opgebouwd.

Hoe werkt het opnemen van het vermogen dan?

Zodra je met pensioen gaat, kun je deze woning verkopen. Een deel van de waarde kan je dan gebruiken als een aanvulling voor jouw pensioen. Je zult dan moeten verhuizen naar een andere woning. 

Je kunt er ook voor kiezen in de woning te blijven wonen en hier een nieuwe hypotheek op te nemen. Zo profiteer je van de waarde van het huis en hoef je niet op zoek naar een nieuwe woonplek.

Wil je meer weten over wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie? We helpen je graag op weg.